Az örök körforgás, avagy a gyerekszoba takarítása

A tisztaság fél egészség…

Biztos te is ismered a híres mondást, na de, hogy működik ez a gyerekszobában?

A gyerekszoba rendszeres takarítása nem csak azért fontos, hogy rend és tisztaság legyen körülöttünk, hanem azért is, hogy higiénikus környezetben nevelkedjen gyerekünk. A lakás tisztításakor számtalan különféle vegyszert használunk fel. Szabad ezeket a babaszobában is 646168használnunk?

 

Mivel takarítsunk a babaszobában?

Az egészséges környezet megteremtésével hozzájárulunk az egészséges fejlődéshez is, ami elengedhetetlen a kisbabáknál. Ez persze nem azt jelenti, hogy állandóan fertőtlenítsük a baba szobáját hanem, hogy ügyeljünk a rendre és rendszeresen takarítsunk. Nem egy steril burok kialakítása a cél. Az újszülött immunrendszere még fejletlen, élete során még találkoznia kell a külvilágban levő baktériumokkal és antigénekkel.

Fontos, hogy szellőztessünk ki jól, naponta többször is! A szakemberek szerint a gyerekszoba levegője inkább legyen párás, mint száraz. Nem csak a séták során fontos a jó levegő, hanem a lakásban is igyekezzünk friss levegőt biztosítani. A szellőztetést ne hanyagoljuk el egyik évszakban sem, télen is ugyanolyan fontos, mint tavasszal. Legjobb, ha akkora időzítjük, amikor a kicsi nem tartózkodik a helyiségben. A hidegebb hónapokban és télen használhatunk párásító készülékeket is.

Hetente legalább kétszer portalanítsuk a szobát, ezt a legkönnyebben nedves törlőruhával tudjuk megtenni. A szőnyegeket és a padlóburkolatot (járólap, laminált padló, stb.) is érdemes a héten többször is alaposan átporszívózni, mert a seprű használatával inkább csak felkavarjuk a port. Az ágyneműt is hetente cseréljük le.

A babaszoba bútorait és a kiságyat is hetente törüljük át mosószeres vízzel, kerüljük, az erős vegyszerek használatát, válasszunk inkább környezetbarát és probiotikus tisztítószereket erre a célra. Gondoljunk csak bele – előfordulhat, hogy miközben a babákat szeretnénk a legjobban óvni a káros hatásoktól a takarítással, elfeledkezünk róla, hogy ők különösen érzékenyek a vegyi anyagokra.

2798417_eb7edae002fb306ea0e09043908e4afd_wmA padlót is feltörölhetjük a probiotikus tisztítószerekkel, illetve az olyan helyeket ahol kúszva mászva megfordul a kicsi a lakásban. Ezeknek a tisztítószereknek nagy előnye, hogy nem károsak az emberi egészségre, háztartási használatuk során a kisgyermekekre és házi állatokra sem veszélyesek, mert nem képződik maró sav vagy lúg gőz használat közben és nem hagynak a felületen vegyszer maradékot.Hosszabban fejtik ki a tisztító hatásukat, így rövidítik a takarításra fordított időt, amit helyette a családdal tölthetünk.

A járóka és a babakocsi textilneműjének sem árt a rendszeresen tisztítás, mivel a kicsi rendszeren összekenheti vagy leeheti valamivel.

A kisgyerek bilijére különös gondot fordítsunk. Használat után azonnal ürítsük a vécébe, mossuk ki mosószeres vízzel, majd fertőtlenítsük. Ezzel megfékezhetjük az E. coli és más hasonló ürülékkel terjedő kórokozókat. Alapos öblítés után hagyjuk teljesen megszáradni. Figyeljünk oda a babakád vízkő mentesítésére és 17717989-woman-with-a-pram-on-spring-walk-stock-photofertőtlenítésére is.

A babakocsival is rengeteg piszkot összeszedhetünk az utcán, a játszótéren vagy a boltokban. A kerekeit különös gonddal tisztítsuk, nem árt fertőtleníteni is.

Technikai megoldásként pedig gőztisztítót is bevethetünk a gyerekszobában, mivel ezek sem bocsájtanak ki káros anyagot, ami ártalmas lenne a kicsire.

 

Hogyan takarítsuk a nagyobb gyerekek szobáját?

Mielőtt nekiállunk a takarításnak először is rakjunk rendet! Ágyazunk be (ajánlott hetente cserélni az ágyneműt) és pakoljuk el a játékokat, könyveket. Ha már totyogó vagy nagyobb gyerekünk van, nyugodtan vonjuk be a feladatba, így megtanulja, hogy a saját szoba az ő felelőssége.

takaritasA gyerekszobában is legyen egy szemetes, aminek tartalmát rendszeresen ürítsük és nézzük át, nem keveredett e bele valami játék vagy nem oda illő dolog.

Az ovisoknál már legyen rendszeres napi feladat, hogy rendben tartják a szobájukat és elpakolják a játékaikat a megfelelő tárolókba. A színes ceruzáknak, tollaknak is legyen meg a megfelelő helye, ahova nap végén el tudják pakolni. A szekrényekben is tartsunk rendet, tanulja meg a gyerkőc is, hogy melyik ruhának hol a helye.

Hogy hogyan vonjuk be a gyerekeket a takarításba egy másik cikkben már írtunk.

A többi takarítási feladatot( portörlés,porszívózás, felmosás) csinálhatjuk ugyanúgy, mint más szobákban. BGK6GA Brother and sister in their bedroomHaladjunk fentről lefelé. Poroljuk le a polcokat és a lámpákat. A bútorokat itt is töröljük át, mert mindenféle véletlen ragacs szokott megjelenni rajtuk :). A vegyszereket itt is kerüljük el, mert nem egészséges a használatuk és számos allergiás reakciót ki tudnak váltani, nem csak a bőrrel érintkezve, hanem belélegezve is, ezt tartsuk szem előtt a felmosás során is.

 

Figyeljünk oda gyerekeink egészségére és kerüljük a vegyszerek használatát az egész lakásban!