5 másodperces szabály, mítosz csupán vagy egy utolsó lehetőség?

5 másodperces szabály, mítosz csupán vagy egy utolsó lehetőség?

 

Ha gyorsan felkapom, még elfogyaszthatom? Vagy csak egy szomorú fejbiccentéssel engedjem el és helyezzem a hulladékgyűjtőbe?

Utána járunk ennek a szabálynak 😊

Nincs ember ebben az országban, aki nem hallotta volna már egy leejtett finomság felvétele után, hogy „5 másodperces szabály” és ezzel a lendülettel folytatódott az étkezés.

Az embereket megnyugtatja ez a szabály, ahelyett, hogy kikellene dobni a finom falatot, még meglehet enni 😀

 

Pontosan mi is ez a szabály?

Ha esetleg egy kő alatt laktál az életed ezen pontjáig, akkor elmondjuk 😀

Egy városi legenda, miszerint a leejtett ételt fel lehet venni még 5 másodpercig, mert annyi idő alatt még nem kerülnek rá baktériumok.

De vajon tényleg mérik a bacik stopperrel, hogy mikor indulhatnak meg a leesett ropi felé?

 

Van egy rossz hírünk.

Elég valószínű, hogy már az első másodpercben megtörténik a támadás.

Ennek persze nem az az oka, hogy a kórokozók lesben állnak, hogy mikor esik le az a kis darab csoki, amit éppen most bontottál ki. Nem hallunk halk szurkolást sem nap mint nap ezzel kapcsolatban 😀

Viszont még a frissen mosott padlón is szinte minden négyzet cm-en található kisebb baktériumok, ezért valószínű, hogy közvetlen alatta és mellette lesznek a leérkezés pillanatában és sajnos nem fognak várakozni.

Bármennyire is finomnak tűnik, a biztonság kedvéért jobb, ha új szendvicset készítünk.

 

De miért is?

Mint említettük, szinte biztos, hogy azonnal tele lesz kórokozóval az ételünk. Nem mindegyik káros vagy veszélyes az emberre nézve, de nem éri meg kockáztatni.

Nem is beszélve arról, hogy ha előtte mostál fel, akkor még vegyszer maradékok is lehetnek, amik szinte veszélyesebb is lehet.

Persze nem mindegy, hogy mit ejtünk le. 😊

Természetesen az étel állaga is meghatározza, hogy érdemes-e utána kapni vagy sem.

Egy kemény és száraz külsejű étel, mint mondjuk egy egész alma, kevésbé van kitéve ennek a veszélynek, mint mondjuk egy krémes sütemény.

Tudományosan bizonyítás:

Amit eddig talán magunktól is sejtettünk, (csak nem vettünk tudomást róla  ) azt most tudományosan is bizonyították a New Jersey-i Rutgers Egyetem kutatói, akik megcáfolták a széles körben ismert öt másodperces szabályt.

Donald Schaffner, az intézmény professzora és élelmiszer-tudományi szakembere arra jutott, hogy a nedvesség, a felület minősége, valamint az érintkezési idő mind hatással vannak a baktérium átvitelre. Bizonyos esetekben a megtapadás már a másodperc töredéke alatt megkezdődik.

A tanulmány az Amerikai Mikrobiológiai Társaság újságában, az Applied and Environmental Microbiology-ban jelent meg.

A 2016-os vizsgálat során négy élelmiszert  vizsgáltak görögdinnye, kenyér, vaj és gumicukor. Ezeket négy különböző felszínre ejtették: rozsdamentes acél, csempe, fa és szőnyeg. A szakértők azt is elemezték, hogy az idő milyen hatással van a megtapadásra, így egy; öt; harminc; illetve háromszáz másodpercre hagyták a különböző felszíneken a vizsgált ételeket.

 

 

A kutatásban a szalmonella egyik nem veszélyes rokonát (Enterobacter aerogenes baktériumot), használták, amely igen gyakori az emberi emésztőrendszerben. Schaffnerék mind a 128 különböző verziót lejátszották, minden egyes variációt hússzor ismételve meg. Összesen így 2 560 kísérletet végeztek el, mielőtt nekiláttak volna az adatok elemzésének.

Forrás:
http://www.ng.hu/Tudomany/2016/09/15/Megdolt-az-otmasodperces-szabaly-mitosza

 

Összeségében az eredmény 😊

A Jobb, ha inkább nem ejtünk le ételt, mert a bacik nem várnak!