Hogyan gyűjtsünk szelektíven az irodában és otthon?

Szelektív gyűjtésről okosan!

Sokat halljuk, hogy védjük a környezetünket, meg csökkentsük a keletkezett hulladék mennyiségét… Na de miért van erre szükség?

A szemét hatalmas problémát jelent az egész Földön. Naponta több millió tonna szemetet termelnek az emberek szerte a világban, de szerencsére egyre többen gondolnak a tudatos szelektív módon történő gyűjtésre.

Tudtad, hogy egy átlagember naponta kb.1 kg hulladékot termel? Legyinthetsz, hogy ez semmi, de gondolj csak bele, hogy ez a kis szám a kb. 7,5 milliárdos népességgel számolva mekkora hulladékmennyiséget jelent naponta vagy évente…

Gyűjts te is szelektíven! Megmutatjuk hogyan!

deponia_11

Miért jó a szelektív hulladékgyűjtés?img_top_left

A szelektív hulladékgyűjtés lényege az, hogy ha az eddig előállított anyagokat, melyek nem, vagy hosszú távon bomlanak le, újra fel lehet használni. Ipari módszerekkel a már elhasználódott csomagoló anyagból is új, használható termék készül. Az így gyűjtött hulladék ugyanis megfelelő kezelést követően alapanyagában újra felhasználható. Ezzel energiát spórolunk meg és védjük a természetes környezetünket is, valamint csökkentjük a környezet terhelését.

bemutatkozas

A gyűjtés célja?

  • Környezetünk védelme, az emberi tevékenységből eredő környezetterhelés és szennyezés kibocsátás csökkentése.
  • Az emberi tevékenység által megtermelt, a jövőben már nem hasznosítható, a hulladéklerakóba kerülő hulladék mennyiségének csökkentése.
  • A másodnyersanyagok (pl. papír, üveg) kinyerése és hasznosítása, ezáltal a primer erőforrások (pl. fa, természeti erőforrások) kímélése.

 

Mit gyűjthetünk?

01kép

Papír – kék konténerbencard-and-paper

Gyűjthető: tiszta újságpapír, papírdobozok, tiszta csomagolópapírok, irodai papírhulladékok, telefonkönyv, szórólapok és reklám- kiadványok, újságok

Nem gyűjthető: zsíros, olajos papírok szennyezett papírok, indigó, faxpapír, használt egészségügyi papírok, pelenka

 

Fehér üveg – fehér konténerbenshutterstock_125911778

Gyűjthető: befőttes üvegek, különböző üvegpalackok, bébiételes üvegcsék

Nem gyűjthető: ablaküveg, villanykörte, neoncső, szemüveg, nagyító, TV képcső.

Ne dobjuk bele a színes üveget se!

 

Színes üveg – zöld konténerbenglass-a-solution-for-sustainable-packaging

Gyűjthető: boros és sörösüvegek (fém és műanyag zárókupakot távolítsuk el!), színes parfümös üvegek

Nem gyűjthető: porcelán és kerámia, gyógyszeres üvegek, katedrálüveg

Ne dobjunk bele színezetlen „fehér” üveget!

 

Műanyag – sárga konténerbenrecycling20plastic

Gyűjthető: PET palackok, elöblített tejfölös és joghurtos poharak, műanyag zacskók, reklámtáskák és műanyag fóliák,

PP- Polipropilén anyagú (pl.tejtermékek dobozai, ketchupos flakonok) és0jelek

HDPE (pl.mosószerek -; samponok flakonjai) jelzésű kozmetikai szeres flakonok. A csomagoláson megtaláljuk ezeket a jelzéseket.

Nem gyűjthető: vegyszeres, zsíros flakonok,fogkefe, műanyag játékok,

videó és magnókazetta, CD lemezek

images (2)

 

Fém – szürke konténerben

Gyűjthető: alumínium italdobozok, alufólia, konzervdobozok, zárókupakok, hajtógázos hajlakk, borotvagél

Nem gyűjthető: ételmaradékkal szennyezett konzervdobozok, ezeket mossuk ki.

 

Hogy csináljuk otthon?

Nem kell nagy beruházásra gondolni, amennyiben otthon szeretnénk kialakítani szelektív hulladékgyűjtőt. Újrahasznosított hulladékgyűjtőnek kialakíthatunk egy-egy egyszerű papírdobozt is, hiszen a tisztán gyűjtött hulladék száraz és nem szennyezett.

Rendelkezésre állnak otthoni használtra kialakított kisméretű hulladékgyűjtő kukák és szatyrok is. Használhatunk „osztott” kukát így egy szemetesen belű gyűjthetjük a hulladékot, de ha van elegendő helyünk beszerezhetünk több kukát is, ezeket pedig egymástól elkülönítve üríthetjük.

 

A veszélyes hulladékokat (pl. vegyszerek, száraz elemek, az akkumulátorok, a sütőolaj, a fáradt olaj, a lejárt gyógyszerek stb.) elzárva, külön helyen, gyermekektől elzárva kell tárolni addig, amíg azt hatósági engedéllyel rendelkező cégnek vagy szervezetnek ártalmatlanításra át nem adjuk.01monti

Játékos formában tanítsuk meg a gyerekeknek, hogyan kell szelektíven gyűjteni a szemetet és miért van erre szükség.

Amennyiben kellően kreatívnak érezzük magunkat akkor akár magunk is újrahasználhatjuk a különféle anyagokat, palackokat és konzervdobozokat, amikből akár szuper tárolókat is készíthetünk.

 

 

Különböző szelektív hulladékgyűjtési rendszerek működnek, ilyenek a hulladékgyűjtő szigetek az utcákon vagy a házhoz menő szelektív gyűjtőszolgáltatás. Ha nem tudod, hova viheted a válogatott hulladékot vagy mik a lehetőségeid, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. honlapján vagy a helyi Önkormányzatnál is tudsz érdeklődni.

 

 

Hogy csinálhatjuk a munkahelyen?

 

Szerencsére egyre több vállalat ismeri fel a problémát és tesz a Föld megóvása érdekében különböző intézkedéseket. A szelektív tips-for-recycling-at-the-office_1hulladékgyűjtéstől egészen a komplett zöld irodaház kialakításáig.

Hogyan csináljuk?

  1. Analizálás: Döntsük el, hogy az általunk keletkezett szemét milyen kategóriába tartozik, ezek alapján pedig válogassuk szét, hogy mit melyik gyűjtőbe dobunk. Keressünk olyan cégeket akik vállalják a szelektív hulladékok elszállítását.
  2. Tűzzünk ki célokat!: Vezessünk statisztikákat, eredményeket a hulladék mennyiségéről. Tűzzük ki fő célnak a hulladék mértékének csökkentését.
  1. Válasszunk újrahasznosított termékeket. Beszerzéseink és döntéseink során törekedjünk a környezettudatosságra.

Vásároljunk nagyobb szelektív gyűjtőket és javasoljuk a kollégáknak, hogy ezekbe dobálják a különféle hulladékokat. Ma már számos megoldás létezik az egész kicsi irodai szelektív gyűjtőktől a nagyobb konténerekig így minden méretű helységben megoldható a válogatott gyűjtés.

monti

A fenntarthatóság és környezetvédelem fontos eleme a szelektív hulladékgyűjtés.

Számít, amit teszel! Gyűjts szelektíven!

Hulladékgyűjtő megoldásokért kattints IDE!

 

Segítségre van szükséged?

Keress minket bátran!